There was an error in this gadget

Monday, February 28, 2011

apabila dah bosan..




apabila dah bosan..tengok cicak pon mcm dinosor dulu kala..

apabila dah bosan..tengok muka sendiri pon tak de selera..

apabila dah bosan..tengok ketiak pon mcm nak bakar..

apabila dah bosan..tengok facebook pon mcm nak termuntah..

apabila dah bosan..tengok semut pon mcm gula gula..

apabila dah bosan..tengok awek mcm abu bakar ela..

apabila dah bosan..tengok ulat gonggok pon mcm nak bela..

apabila dah bosan..tengok jari kne kokak lipan pon mcm takda apa apa..

apabila dah bosan..tengok kura kura pon nampk mcm cinderelela..

apabila dah bosan..aku pon da tak tau la!


Wednesday, February 23, 2011

Sakaratul maut!!



fuhhhhh!!terase gila la tadi tyme dlm kelas arab...cerita dia cm ni..

aku ade kelas arab tadi..dan terselit selit la tazkirah dari ustaz aku tu..dan tajuk tazkirah tu..


Sakaratul Maut!!

Ustaz tu ckp..time sakaratul maut..first2 sekali..

1.Akan kelihatan malaikat seluas mata memandang..

Orang yang mendekati ajal nye akan dapat melihat sekumpulan malaikat seluas mata memandang..lepas tu..bila ajal btol2 da sampai..baru la malaikat izrail akan turun di atas kepale orang tersebut..jika hamba Allah tu soleh..semua malaikat tersebut akan senyum je..maka gembira la si manusia tu..tapi..kalau jahat tahap dewa..faham2 la kn..dan..jika manusia tu baik..malaikat izrail akan mencerita kan perihal gembira ..sbb tu la ade orang yang nk meninggal..senyum je..dan jika jahat..akan jadi yg sebaliknya..


2.Syaitan mendekati..

Ketika itu lah..syaitan akan menghampiri manusia tersebut..syaitan itu merupakan syaitan yang mengikuti manusia itu sejak lahirnya..dia akan menggoda manusia itu untuk sepanjang hidupnya hingga la saat sakaratul maut..Syaitan tersebut akan menyerupai orang yg dikasihi(telah meninggal) manusia tersebut dan akan berkata:

"matilah kamoo dlm kristian,mati lah kamuu dalam agame lain!!Islam tidak benar!!"

Maka..jika manusia itu tergoda!!emm..paham2 la!



3.Saat nyawa ditarik

Ade dua cara untuk nyawa ditarik..
untuk manusia baik:

-Malaikat Izrail akan berkata:Keluar lah roh yang diredhai Allah..Sesungguhnya Allah redha kepada mu..

-Maka..keluar lah roh itu bak sabda Rasullah..ibarat air yang keluar dari gelas..

Untuk manusia yang buruk akhlaknya:

-Malaikat Izrail akan berkata:Keluarlah kau roh yang dimurkai Allah!!!Sesungguhnya Allah murka kepade mu!!!

-Dan mesti la roh tu tak nak keluar!!dan berlari lari dalam badan manusia tersebut!!dan..Rasullah ade bersabda..maka roh itu kan direntap dengan sekali rentapan!!!dan putuslah urat2 dan kejang lah otot manusia tersebut!!!


tazkirah ni la yang buat aku terase!
Insaf giler la aku time tu!!!!!!

hmmmm..


Harap2 korang nanti insafla bila terbace ke post ni..k?

chooowww!!



belajar sampai lebam!!

uuuuuu~

"bdk 'cem' (cemerlang) siot blaja gle babun!!!tak full ke otak ko tu..aku tgk da lebih kurang megamind da...kepale megamind..muke ade la mcm minion..hahahaha..."

"eh ko pehal!!mak bapak aku hantar aku dtg sini suruh aku belajar...asal?mak bapak ko hantar ko dtg sni nk mkn wafle campor ngn kacang tabor je ke ??

aduh3....
ni la yg selaluu jdi...nk belajar pon salah!!bia le bdk tu belaja sampai kepale die tu besar cm tangki aer taman perumahan ke..kepale die..bkn kepale ko..kn3..






tp kan..
belajar pon beragak agak la kot..tak payah la sampai duduk je kt meja tu mcm batu bersurat bermuka kan manusia..kdg2 aku menyampah jugak dowh!

bukan ape bai..

kadang-kadang tu pegi la mengeluarkan peluh tu..kn?tak payah simpan peluh tu..tak baek..nanti bdn kembong dgn peloh.

kite kn kena jadi model insan yg gemilang..hebat dlm akademik dan ko akademik..sekurang2nya..maen la ting2 ke..congkak ke..kn? tak pon.. pegi la tgk kengkawan maen bola..jadi pom pom girl ke..haaaa..good2..hahaha





renung renung kan lah wahai kawan-kawanku!!!

ok bro2!
chooowww!!!

Tuesday, February 22, 2011

romantic......





urmmm..
is it ok or ko????
hahaha..but wait!!!
only for married couple ye!!!


we always think that romantic is the european's style..becoz it's look like very2 overrrrrr~haha..
i used to believe that the romantic style was pionered by european...i tend to do some research about it..and...
I AM TOTALLY WRONG!!!!!

do you know that our beloved Rasullah is very2 romantic to his wives..
i only knew that when i accidentally opened an article about an hadith..

لَقَدْ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَضَعُ رَأْسَهُ فِي حِجْرِي وَأَنَا حَائِضٌ وَيَقْرَأُ 
الْقُرْآنَ


"Sesungguhnya Rasulullah SAW sering meletakkan kepalanya di ribaku, sedangkan ketika itu aku sedang berhaid, dan Baginda pula membaca Al-Quran" (Sunan Ibni Majah : 626)
(sorry la..in malay!!!)




wahhh!!!


that is sooooo sweet right!


like all we know..


our Rasullah is the best mankind in the world..and we should follow his step!!


thats all for this time..


p/s:


if there is an grammar error..I am sorry..i'm not taking TESL!!!



Monday, February 21, 2011

Takkan Melayu Hilang Di Dunia..





Takkan Melayu hilang di dunia,.......





Tapi...


APA GUNA TIDAK HILANG DI DUNIA KALAU KEWUJUDANNYA TIDAK DIRASA...


Melayu Mudah Lupa..





Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya dipijak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya retak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya teriak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya haprak
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kelas dua
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya hina
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya sengketa
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya derita
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya kerdil
Melayu mudah lupa
Dulu bangsanya terpencil
Melayu mudah lupa
Tiada daulat
Tiada maruah
Tiada bebas
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Melayu mudah lupa
Sejarah bangsanya yang lena
Tanah lahirnya yang merekah berdarah
Ingatlah
Ingatlah
Ingatlah
Wahai bangsaku
Jangan mudah lupa lagi
Kerana perjuanganmu belum selesai...





Sunday, February 20, 2011

ollo...

nutrition kls btal..computer science da belajar terlaju sgt..huhuhuhu..heaven la dowh..tp computer science nye topik cm pyh je..maen2 psl web site..dah le byk istilah2 yg plik2..sir azmil(ni lecturer computer science aku) pon cam tak twu cm ne nk ckp..yela..dye kn da expert..aku ni bru semi pro..tp aku tetap cool..dye tnye sume aku phm bai..hebat gler la..si syafiq kt blkg aku pon ngangguk je..ape ley wat..blaja tgh2 hari bai!mcm ade kt bwh ni!!!



selamat la aku ni tough..takde lemak..otot je!hahah..bdn aku ade la lebih krang cm ni..

ni bdn aku yg sebenar...yang korg nampk kt bdn aku tu time aku tgh thn nafas je..sori la  tak nmpk mke..otot byk sgt!


ni time mlm..aku baru lepas main gim..mke tak nmpk cam biase la..otot byk sgt!



Nak kn tips menjadi tough..komen2 la kt bawah ni..aku boleh guide korang!

chooooooooow~

Friday, February 18, 2011

syair yg menginsafkan!

Aku dpt ilham nk wat post ni tyme aku drve avanza itam aku yg menawan tu..tp aku putih, tak mcm avanza tu..harap2 korg ske la sajak ni..aku dgr sajak ni kt ikim fm tdi tyme drve..sgt mendayu dan sgt bermakna maksod syair ni..

Tetamu Senja...


Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila cukup detik kembalilah
Kita kepadanya
Kita datang ini kosong tangan dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

Pada tetamu yang datang dan
Kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra kepada
Tuhan kepada Insan
Pada tetamu yang datang
Dan lupa jalan pulang
Usahlah derhaka pula
Pada Tuhan kepada insan



Bila kita lihat manusia lupa tempat
Atau segera sesat puja darjat
Puja pangkat
Segera kita insaf kita ini punya kiblat
Segera kita ingat kita ini punya tekad

Bila kita lihat manusia terbiar larat
Hingga mesti merempat ke laut biru
Ke kuning darat
Harus kita lekas sedar penuh pada tugas
Harus kita tegas sembah
Seluruh rasa belas

Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawa bakti padat berkat
Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang nanti bawa bakti padat berkat
~ A. Samad Said



bdk2 yg konon gigi lawa!!!

ini capik ngn suhayl...suhayl(mr organic) melidat tgk c capik pnye mknn..
fikry yg x hensem tu..aku yg hensem tu..
hahah..asal ade bdk mcm wrong turn!
pawe tgh mrajok sbb mawe xlawa
bibir aku lawa ke gigi fikry?
atim sdeyh xdpt mknn..amir ngah usya acik kounter!
hehehehe..no komen(xnk derhaka)!


hahahaha..aku nk tunjok gmba je!!!
mls nk taip2 ni!!!

Ma Ajmala Usrati!!


Hari ni aku dpt blik ke rumah yg tercinta!
yg pling aku ske aku dpt jmpe la ngn fmily aku..mle2 tbe kt mc hp aku lak btry abes!
terpakse la merendah dri gne public phone..
tbe2 je kt rumah..mak aku pon jerit!
ANAK MAK!!!!!!!!!!!!

betape gembre nye dpt tgk wjh mak ngn abah aku ni..senyom je tgk anak diorg blik rumah..
aku pon sengih je..dlm hti sgt gembire!uuuuu~

yg bwat aku nk sgt blik ade la sbb ni..bdk kt bwah ni!


hahaha..siang2 lg da jerit!

"nanti along nari2 ngn anim aw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"
"yela anim syg"

comel nye dye!!!!!!
cam along dye!!!!


kesimpulan nya~!


Ana uhibbu usrati jiddan!waAllahi!!!

Thursday, February 17, 2011

Ajal ketentuan Allah..

"Di mana jua kamu berada, maut akan mendapatkan kamu (bila sampai ajal), sekalipun kamu berada dalam benteng-benteng yang tinggi lagi kukuh." [al-Nisaa' 4:78]


Aku sebelum ni diterperanjatkan dgn berita tentang salah seorang junior aku ni meninggal dunia akibat kencing tikus..sedih gle la bila dgr berita tu..mule2 aku dgr arwah tenat,then esok nye aku twu2 dye telah pergi..benda ni byk jgk la bg efek kt aku..byk bg iktibar la kt aku yg ajal tu tak kire umor..Semuanya ketentuan Allah..even kite kt ujong dunie pon..klau da ajal..kte tetap akn didatangi malaikat izrail..
klu kite rase kite byk je dose..cpt2 la bertobat..


"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." [Al-Imran, 3:139]


jgn la berputus asa..kerana Allah bersamamu..(Maher zahin!)hehe



"If you are tired and dispirited, God knows how much you yourself have tried the best. When you cried and your hearts sorrow, God has counted your tears drop. When you feel down and abandon, God always faithful be with you. If you have tried everything but do not know the purpose, God is the solution. If there is no means for you, confused and frustrated, God is the answer."

Tuesday, February 15, 2011

Kering Kontang Team....!

First of all,aku nk kenal kan la diri aku ni..
aku yg paling hensem tu..cari la ye..

KETERANGAN..


Dari kiri atas: Apek,Hatim,Syafiq,Suhayl..
Dari kiri bawah: Fikhry,ZAHIN,Amir..

Kat sini ade fakta yang menarik..ade salah sorg dari kami ade yg mke cm tok bomoh kt atas ni..
da jumpe nanti sile2 la anta komen ye..hahahahaha..

gambar ni kitowang amek tyme men futsal semalam..aku rase team kering kontang ni mmg unbeatable la..hahaha perasan gle bai!!!hahaha
aku rase menang sbb ade kembar messi kot(aku la tu sape lg) yg pki nike5 t3..hahaha..tp maen sejam je..xpwas bai..cm korek gigi je..tp ok la..kluar la jgk peloh aku yg berharga tu..sape rase nk lawan ngn team kering kontang ni ckp je..kitowg datang..,hahaha..tp beware la..hahaha kerek tak?hahahaha..

aku rase ckop la tu tok pengenalan tok blog ni..
comel x?

"buahcempedakdiluarpagar,
amekgalahtolongjolokkan,
sayabudakbarubelajar,
kalausalahharaptunjukkan.."