There was an error in this gadget

Friday, October 7, 2011

kosong..



hujan emas di negara orang..
hujan batu di negara sendiri..










Tuesday, October 4, 2011

irbid,jordan

mak ai da lame siot tak update blog..

aku ade mood balik nk update blog ni..yeeeehhhaaaa!




kali ni aku nk cite sikit la pasal irbid,jordan..

mule2 kan aku dgr cite yg jordan ni..mmg tak sehebat Malaysia la kn..
tapi ibu negara nye hebat..AMMAN..

first impression aku kt jordan ni kan..

"apekah ini???"

nak tau kenapa?

sebab..dari atas kapal tebang aku tgk..Jordan ni..

ibarat lautan pasir yang ade sehelai dua helai je pokok..

bayangkan~

walaupon mcm tu kan..yang best nye..even pasir je yang ade kt sini..

tapi SEJOK dowh!

aku tak tau mcm mane boley jadi mcm tu..jawapannya..


KUASA ALLAH..

the most special things here in jordan is..

THE MALAYSIAN STUDENTS..

kirorang mcm family la..

mule2 aku sampai..

berebut rebut orang nak belanja makan..bawak jalan2..

tak tau la sebab aku ni menawan atau memang diorang baek..

aku rase dua sebab kot..

orang melayu kat sini jumpe je salam tangan..laki je la..kalau dgn perempuan..ade kena kahak nanti..

paling kurang angkat tangan..

kalau kt Malaysia???

siap pandang dgn pandangan kerek lagi..konon ganaz

jadi..aku rase..tu la yg sebaik nye kite sesama Islam dan sesama warga Malaysia kn..

aku nak try la buat kt Malaysia nanti..

tu je la aku nk gtau korang pasal jordan ni..

ni ade gambau( loghat orang melake kan..rindu MELAKA!) sikit..

tatapi la kepade sesiape yang rindu aku..haha

 ni la yang aku maksod kan!


 satu2 nye mall yang best!


even lautan pasir..kete macam ni letak tepi jalan je bro..siap berabok lagi tu..



k bro..abang chow dulu..

Tuesday, August 2, 2011

ramadhan kareem..






eh da puase la..

"malas nye puase,aku ni gastrik la.."

"aku tak boleh puase,aku ade sembelit.."

eh ko..ade2 la alasan ko tak nak puase..
aku rase kalau ko puase bdn ko tak de effect punye la..tak de kene mengena dgn sape2!


nak tau tak yang puase ni bagos..byk kelebihan nye yang tersurat dan tersirat..

salah satu nye..di samping dapat pahale..kite dpt jugak berdiet dan berjimat..

kalau biase ko melantak 3 gayung nasi..nbile puase..muke da cm gayung..kn hensem..

lagi satu tak payah keluar duet untok lunch..mkn tok dinner je..tp beragak la belanja untok dinner..

tak payah la ko nk kokak sume lauk kt bazar ramadhan tu..satu hal lepas puase nnti ko kne obesity berlebihan lemak dan tergayot2..

jadi moral of the story ..

                                                                             PUASE!


Tuesday, July 26, 2011

mestech n kiam

bersawang da blog aku ni!adeyh..

tibe2 aku dapat ilham la nk tulis post baru..
pasal MESTECH dan KIAM..






mule2 Mestech la..



fyi,mule2 aku dtg kt tempat ni kn..hati aku ckp..MARA tipu aku ke ape!aduh!
sbb universiti ni baru lg..tak de kampus pon!hati ku kecewa dan hampa..

tapi..baru aku tau yang tempat yang tak de kampus ni la yang buat kn hidop aku jadi...
hmmmm..
HAPPENING!

paling aku suke kt sini..lecturer2 nye yang sgt best la..mcm abg ngan adik bro..boley pinjam2 baju lg!
lecturer paling sporting la..belanja membelanjai..biase nye lecturer la yangg belanja!
kitorang..nk belanja cendol pon kena kongsi dwet!

dalam mase yg same..otak diorang penoh ngan ilmu..jangan tgk luaran la..dalaman tu penting..
love mestech!love mestech!asal aku jadi gedik ni!

next KIAM(kolej idris al marbawi)




tempat aku tidor makan minom b*r*k,maen futsal,takraw,dan mcm2..
kat sini la aku mule2 knl budak2 mestech..especially bdk2 yang msok same ngn aku la..
ade bdk JUST,diploma dan degree..

yang best pasal bilik kt kiam ni..dalam bilik ade tandas dan bilik air..tak payah kongsi ngan orang laen..
dan..dalam bilik ade 3 org je..jadi..kalau bau laen mcm je tandas tu..orang laen da seludup masok!biase orang yang cirit yang seludup!

walaupon tak seberapa tempat ni..tapi sgt menyelesakan..
kitorang sgt happy sampai ade warden mara sbb ganggu ketenteraman penduduk di sekitar kiam..jangan mara kitorang..kitorang happy2 pon salah!

yang aku tak ley lupe..
kena marah maen futsal!
ayat die mcm ni..
"dah dah la tu..pegi balik mengaji!"
lantas kitorang buat tak tau dan berlalu ke bilik yang indah!

tu la kolej aku yang best!

jadi..pasni aku da tak belaja dan tinggl kt sane lg..
sedih la jgk..
sampai ade yg nangis2!laki pon nangis dowh,keluar2 hingos dah tu jilat!

betapa syg nye kitorang kt due2 tmpt ni..sampai hingos pon snggop di jilat!

eisy3!

Tuesday, June 21, 2011

kekalahan..






"aduh kalah lagi..tak pernah menang2 pon aku maen congkak ni!!!!"

laaaaarrrhhhhh...

kalah????

relax la bro..kalah je..bkn mati pon..

adat pertandingan ade kalah ade menang..

yang menang tu tak payah la kerek2..ko relax je..congkak je kot!


yang kalah ni yang aku nk nasihat ni..
kekalahan sekali tak bermakne kalah seumur hidop..

kekalahan bg kite pengalaman untok merasai keperitan time susah kn..
jangan la salah kn org laen..lagi2 referee!


tak bawak kubor pon kalah tu..
makne nye kite kena improve diri kite..
nanti kalau asyik menang je nanti ko kembang..
kn da kembang..baek2 kurus da kembang..kan tak hensem/lawa..

biar la kena belasah ke..kene titik ke..yang penting da cobe..
tak pyh la nk depressed sgt sampai nk pijak kucing kt tepi jln tu..
tak pasal2 kucing tu kene pijak..

jadi..moral of the story..

biar kalah..jgn bunuh kucing tepi jln..

chooowwww..

Wednesday, June 15, 2011

sujud..







bile lutut luke terok...memang sakit..
yang paling terok..
tak dapat sujud pade Allah yang memberi aku segale nikmat yang aku ade sekarang..


FYI:i miss my sujud very much..




FYI means for your information..thanks

















Monday, June 6, 2011

sebak..




sedar tak sedar..
tinggal bape bulan je aku akan berade dekat ngn family..
pas ni da jaoh merantau..anak manje kot
ala..macam mane xmanje pon ko ngn family ko..
mesti rase sedih gak bile nk tinggal kt diorang kn??
selame ni dok bwah ketiak mak je..pasni..
ketiak mak da tak de..member nye busuk..
time tu la nk rindu ketiak mak kn..eisy3..

ape2 hal..
ko relax je..berjaohan tok tunai kn hrpn mak bapak tak pe..
jangan kawen lari da la...tu pon kt siam je..dekat kot!


lagi satu yg buat aku sedih dan takot adalah..
ape2 jadi kt kite ke..ape2 jadi kt family kite ke..kite tak kn sempat nk buat ape2 time kt perantauan kn??
yela...
ajal ketentuan Allah..kun fa yakun..
jadi..

the most important bagi aku..minta la maaf siang2 kt sape2 yg ko kenal..
mane tau dia saket hati kt korang ke..
korang pernah terkahak baju dye ke..pernah terkentut kn teddy bear dye ke..
minta maaf la ye..

jadi..tujuan utama aku tulis post ni adalah tok mintak maaf la kt org2 yg kenal aku..especially mak ngn abah aku!
sedih kn?hahaha.
 ape2 hal..kite still member kn?

lekz je..

da la..keyboard da rosak kne air mate..
chow chin chau!

Tuesday, May 24, 2011

mungkin..






mungkin aku jahat..
tapi aku tak sejahat yang kau fikirkan..
maaf ye..








Saturday, May 14, 2011

tegor la kawan korang tu...



cobe korang pkir kalau kwn ko ni asyik buat bnde yg korang tak suke..
contoh nye..
dye korek hidong pastu lap kt baju ko..
ko hangen x??
kalau aku..aku da kokak hidong dye tu..

emmm..

bg aku la kn..
tak salah la kite nk menegor kwn kite tu..
bkn nye nk cari pasal tp nk buat hubungn korang bertambah baek..
kn??

mungkin kwn ko tu ade gak tak puas hati kt ko..jadi..suroh die bace post ni..promote blog sndiri jap..


tapi..

yg jadi mslh nye..kwn kite ni ade mcm2 jenis..

ade yg muke ade parot2..tp mat touching..
ade yg muke cm nyah nyah sikit tp die tak kesah kalau kne tegor kn..ni yg bgos ni..

jadi care kite kne betol..

tegor lembut2 dan sopan santun..

contoh..
"oh kawan..ape pasal ko pegi lap taik hidong ko kt tengah belakang aku.."sambil sengih2..

kalau nk gns sikit try ayat ni..
"kwn..ko perasan tak..baju aku da tukar jadi lombong taik hidong??

ok??

tapi jgn la ckp cm ni..

"wey syaitan..ko nak mati sbb hilang hidong ke! ^%^$&$%!"

tak baek..dose..

lg satu..

tegor bnde yg logik..

jgn la tegor yg bukan2..

contohnye..

"kwn..ko boley tukar muke ko tak..aku rase muke ko da mcm badak air la..aku tak suke.."

silap2 ko mkn mangkuk tnds die suap nanti..

ok beb..
tegor menegor la
chooowwwwwwww..

Thursday, May 5, 2011

pergh!tension siot!






"adeyh!markah aku rendah!mcm mane ni!!"

"tension!!!!!!!!!!"

tension???

sbb??

pekse??

kehidupan berantakan??


biase la tu kwn..semua org pernah rase tension..
tp kengkawan..

kite kene pandai handle diri kite sendiri bile kite tension ni..
jgn le buat bnde2 yg bukan2..

contohnye..

-bunuh diri..tak kire la terjun bangunan ke..hentak kepala kt mangkuk tandas ke..ataupon telan jam tangan janji mati..


-benci diri sendiri..

-putus ase..

beb..

relax dulu..

yang penting korang kene pikir positive dan byk kn bertenang..
jgn menggelabah tak tentu pasal..

setiap yg berlaku ade hikmah die..

tah payah la sikit2 nak tension..
sape ajar??

dalam Islam ade ajar care menangani tension atau stress kn??

praktik kan la..

contohnye..

-bykkkn zikir..sbb zikir tu menenangkan jiwa..
-solat sunat..
-paling tak pon..ambik aer sembahyang..

kan simple..

tak pyh la ko nk sampai bunuh diri..
ko engt mati ilangkan tension ke??
tak bro..
dlm kubor nanti lg ko tension..
dgn dose ko bunuh diri lg..memang nahas ko dlm kubor!!!!!!!!!!

jadi..
bile tension..kembali la ke jalan yg benar..
bukanla time tak tension ko pegi buat maksiat..mmg nak kena kahak la!


engat..
Islam tu lengkap dan ajaran Islam mengajar kite sume jenis penyelesaian masalah..
kn??

jadi..

kesimpulan nye..

in whatever situation,please..return to the rigth path which is Islam..

Sunday, May 1, 2011

dream..


What ever did you do in the past..
please..
Never lose your faith in yourself..
in the journey to achieve your..

DREAM





Saturday, April 30, 2011

malas solat!



"adeyh!malas dowh nak solat!tak pe la..da tue nanti aku Qada' la.."

eh3..

suke hati kutu ko je nk qada' qada'!
ko engat tu korek hidong ke bai!

wajib tu bro!
bkn sunat(bukan khatan ok!)atau pon harus!

ape sebab ko jadi cam ni ek?

kurang penghayatan kot!
atau ko tak tau ape kepentingan solat tu!

emmm..

tapi aku admit la..kadang2 tu kite mesti ade terase mcm mls tahap babun kan..
ini semua syaitan punye keje la ni!
adeyh!
lagi2 subuh kan..peh!
memang liat la nak bgon!
kalau gajah pijak ko punye muke pon aku rase bru sedar 30% kn..
ni kan pulak member kejot..
silap2..
member ko ilang telinge ko gigit!

tp kite kena kuat la!aku pon tak kuat lg!
saling nasihat menasihati..
yg best kalau dpt ajak member yg kene gigit telinge tu jemaah sekali kn..
lg best!

kesimpulan..
jangan sakiti member yg kejot kite solat!

assalamualaikum!

Sunday, April 24, 2011

selamat hari lahir,mak..

22 April...






Happy birthday my dear mom!


i alwayz hoping that you will alwayz be happy in your life..
may Allah bless u mom..


and one more thing,..


I LOVE U,MOM!

prihatin la sikit oi!



ni ape hal kete ni parking tgah jalan ni!
ko engat jalan ni moyang ko yang tar kan ke..
aduhai..

tak prihatin langsong!

cobe la manusia yang sejenis mcm tu sedar sikit perasaan orang laen..
ko ni buat orang buat dose memaki hamun diri ko sendiri la..

yang tak boleh blah nye..
jalan tengah sesak ni..
die pulak selamba badak dia je nak maen parking2 tengah jalan..
memang mintak jari tengah la kan..
nanti kena langgar salah kan orang!
padahal perangai ko yang mcm cipan..

takpe2..
selamat rakyat Malaysia ramai yang penyabar..
even dalam hati ckp..

"eh mamat ni..da aku cepuk muke ko dengan sepender aku nanti!sie2 je mati katak karang!"

tapi luaran tetap senyum..

itu yang buat aku bannga jadi rakyat Malaysia ni..
tapi yang buat perangai orang Malaysia gak..

Berubah la sebelum kereta atau lori atau van anda berubah bentuk di belakangnye..

chowwww!

Wednesday, April 20, 2011




oh Allah.
please help me..
i've tried my best to get great achievement..


now..

i leave all my life to You my Lord..

only  You can help me in this situation..
no others..

but You..


YA ALLAH..





Tuesday, April 19, 2011

kekalahan..

wahhh!
tu dia pasukan pilihan masok padang..


Sekali kalah la!



sedih?
kecewa?
jiwa kacau?
otak hancor lebur?
hati kacau bilau?

booooooo!
tu dia pasukan underdog masok padang..


Menang?????!!!!!!

mak ai!
ajaib bonor!
eden sendiri pon tak sangka eden boley monang!

adat pertandingan..
ade menang ade kalah...
alaaa..
even maen boling kelape pon ade menang ade kalah!

yang menang kompem gembire giler kan..

yang kalah?
menonggeng lah!

mesti frust kan..
relax dulu..
tak payah nak sedih sgt..
bkn ade tanye dalam kubur pon yang korang menang ke kalah pertandingan boling  kelape?
ade?
xde kan..
lagi 1..
dah kalah tu..kalah la..
tak payah la ko nak nyalahkan orang lain..
padahal..ko yang maen cm @#%$@#%@^ je kan..salah kan orang pulak!edeyh!

tenang2..
chill..
biar kalah asal bergaye..

ok?

terime je kekalahan ko tu..kadang2 kite rase kite power giler la..unbeatable..
tengok2 kalah dgn budak bawah 12 tahun..
tak ke memalukan..
eh kalau aku..
pegi wat pembedahan plastik tukar muke dowh!

kesimpulan:

jangan bajet power..

sekian time kasih..

Wednesday, April 13, 2011

sorry





it's not soo hard to say..
"i'm sorry"

it's just a simple word..
but it can make a tremendous effect for all of us..

doesn't matter if we are not the person to blame..

if the word..
"sorry"
can make our relationship become closer and stronger..

just say it..











Monday, April 11, 2011

ponteng!!



"ape barang dowh pegi kulia..baek ko lepak ngan aku..kite maen berak2..!!"

wah~
maen berak2 lagi bagos dari pegi kulia ke??
asal ko tak nak pegi kulia lak bro??

-boring..padahal lecturer tak lawa @ tak hensem!!
-tidor lagi bermanfaat dowh!!rehatkan minda!
-tak siat!tadi aku berak teran kuat sangat!dah buasir da aku ni!(cakap sambil mengengkang!)


ITU SUME ALASAN!!!

alaaaaa..
relax la bro..
even muke lecturer tu mcam bola takraw pon..diorang ade banyak ilmu dari korang!!
ko pikir muke ko banyak hensem!!macam ikan jerung kene gigit dgn pengguin adalah!


lagi satu..
kalau korang tidor sampai tengah hari bermanfaat ke ??
bangon2 je mate ko da bengkak macam bola golf kire bermanfaat ke??
mane fakta ko dapat??ape la..

tak sihat eh??
tadi aku tengok ko keluar jamban siap lompat2 lagi..!
tibe2 ckp buasir..nampak sangat ko tipu..
da tu buat gaye kengkang!dah!tak payah nk kencing aku!

ala..lekz la..
kulia sejam je..paling lame 2 3 jam..lame gak la!
nak dapat ilmu tak pe..
bukan ko pegi kulia,lecturer suroh ko cebok kan die!
semangat2 die dtg nak bagi kulia..
tengok2..dalam kelas die ade sekor je..yang sekor ni nak ponteng gak tapi kwn2 die tak bagi,.baik betol2 kwn2 dia!
kesian lecturer tu..sebulan die merajok nanti..ini kes lecturer kuat touching la!


mak bapak korang hantar pegi university ke sekolah ke..tok belajar!
bukan maen berak2!




ok beb??


chowwwww~!

Friday, April 8, 2011

terima je ketentuan Allah..



"eisy ko ni..asal muke aku ni mcm mangkuk jamban!"
"eisy,kenapa la aku bodoh sgt..da belaja gile2 pon still tak score!!!"

eh brother..tenang2..
ape mslh nye dgn muke dan result ko??
terok???
ko da cobe yang terbaek?..untok result,muke xhensem nak cobe ape!
rase sedih ke..alololololo...
la tahzan ya sadiqi..Innallaha ma'ana..

kenapa jadi keadan mcm tu..
kite da cobe yg terbaek..tibe2 tak dpt yg mcm kite harap kn..
kenapa!kenapa!kenapa!!!



senang je..
ketentuan ALLAH!!

mcm mane kite nak terima keadaan dgn redha..
senag je!!
BERIMAN DENGAN QADA' DAN QADAR..

then..
kita akan tau yang Allah telah menentukan mase depan kite..
yakin dgn sepenoh2nye kepada Allah yg menyayangi kite lebih daripada ibu bapa kite syg kite..
dan..
Dia lah yang ptot kite syg lebih daripada ibu bapa kite..
ok??

beriman la!!

tu je yang boleh saya cakap..

Assalamualaikum..

Monday, April 4, 2011

pd trip..


Jumaat 1 april 2010..

aku and geng2 JUST TDP bersama lecturer kami 2 orang pegi holiday kat port dickson..
best gilerrrr~
setelah berhempas pulas memerah otak kami yang genius menjawab pekse yang soalan nye sangat memeritkan hati,memedihkan jiwa,menyakiti sanubari..
kami dapat me'release'kan tension kitorang kt pd yang tercinta ini..
mungkin bajet kitorang tak la besar sangat..
tapi kenangan nye sgt besar tak seperti bajet nye yang seciput je tu..

kitorang lepak2 santai2 di eagle ranch resort yang ala2 cowboy..hehehe..
sedap gak la..
even muke kitorang sunburn mcam semut itam kan..
tak kesah!
janji puas dan hepi bro!

byk gak la gmbr2..hehehe

tgk kat bawah ni..

 bagi kuda mkn lolipop..


 bola tampar pantai..ramai mkn pasir!


 ni tyme treasure hunt!


ampaian serbagune!underwear pon ade bai~!


ni kitorang buat campfire kat blue lagoon..


 bbq!!!!

 selepas bahagi2 adia!ade yg dapat topup je!

go kart!
placing: 1st aku lah!baju putih..
2nd sir taufiq..belang2
3rd suhayl(mcm kura2) baju askar
4rd arai mcm acik tue pakai bju merah..
last and paling hina amir..baju biru..asek langgar tayar..muka da mcm tayar!

hahahaha..
memang hilarious la..
terbaik wok!
k la..
nanti best2 aku tulis lg k..
chowww!

Tuesday, March 29, 2011

ketidakpuashatian~

"eh geng tu la yang tak nak tolong kite ari tu!"
"jom kite pulau kan dia!!biar diorang mati kering tak de kite!"




eh kawan!
relax dulu!
ape ni maen pulau2..korang tak rase korang berfikiran ORTHODOX!!
haaaa..
sikit2 nak pulau orang..

aku yang tak kena pon rase macam &*^&%#%!&!!!!
padahal..
orang yang tak nak tolong or orang yang tak nak ikot kehendak nafsu ko yang membuak buak ade reason die tersendiri..

eh please la kawan..
berfikiran terbuke sikit la..
korang kena pikir keadaan orang laen la sayang..
yang aku tau perangai memulau kan orang ni dilakukan oleh...
PUAK QURAISY YANG PULAUKAN KAUM MUSLIMIN!!

kita same2 ISLAM..
tak baek memulaukan seseorang atau sekumpulan orang!
tak baek kwn!
tak manis dalam agama kite yang mulia ni..
byk2 kan berbincang!

jangan nak ikot nafsu korang yang buas tu..
or else..the situation wil become catastrophy beb!
come on la..

chooowwwwzzzz~

Friday, March 25, 2011

kesilapan kata membawa padah!

muke ko macam tenuk dowh!
muke ko macam jalan tar dowh!
perangai ko macam abu lahab siot!



panas ak kalau ade orang cakap ko cam tu..tapi kalau betul tu diam je la!


manusia kat dunia ni macam2 kawan2..
ade yang boleh gurau cam tu..
ade yang "mat touching"!

dah ko tahu mamat tu kuat touching..tak payah la cakap cm tu..
kompem die akan touching dgn ko!kompem!

dengan orang yang macam ni kite kena berlembut..tapi jgn le jadi macam mat gay!
nak cakap tu biar la berfilter sikit kan?
jangan le ko maen gedah je..
nanti ko jugak yang rase tak best kan..

yela bila ko jumpe die je..dye buat muke ala2 ulat gonggok(tengah touching la tu)
kan tak best!
btol tak?
nak tegor pon serba salah..

dalam hati budak yang touching tu mesti berkata..
"peh ni la mamat cakap muke aku macam tenuk tu..padahal muke dye bukan hensem sgt pon..kurang 1 jerawat je dari aku!"

haaaa...
kan da membuat kan hubungan korang jadi rengang!
nak kutuk pon beragak la..

contoh:"kawanku..kenapa muke ko macam tak hensem je ek?tak nak buat pembedahan plastik ke?"

haaaa..
kan lebih bertatasusila..siap bagi cadangan lagi nak baiki muka orang tu..
mesti orang tu terharu..kengkawan die concern tentang muke dye yang tak hensem tu..

kan?

k la..
praktik2 kan la ape yang aku nasihat ni..k?

assalam!!

Sunday, March 20, 2011

malu dowh!

post ni aku tulis untok kesederan kita bersama,.

tadi aku naek bus transnasional nak balik ke kolej aku yang luar setinggan dalam macam kondo..
aku pon lepak la di tempat yang ditetapkan..biase aku maen duduk je..
belah kanan aku ade perempuan melayu berjubah..comel dowh!
tapi aku tak nak cite pasal budak tu..aku nak cite pasal perempuan cina di depan budak tu..

ciri2 perempuan cina tu..:

  • seluar pendek..
  • bile die bongkok..nampak la ape yang ptot dinampakkan..
  • baju sendat la..
tapi yang best nye..
minah ni bace buku macam mastika,hidayah ke..etc..

aku pon nampak la die bace buku tu..die pon relax je bace kan..
aku engat bile tibe part2 Islam ni die akan skip..

tapi kan..

die cari la part2 Islam ni..

dan..

yang paling lame die bace..

REMAJA MELAYU TAK PERCAYA TUHAN!!

pehhhh!
terperanjat jugak la aku..
menusuk kalbu gak la..
ade satu part tu..ade tulis remaja2 melayu ni..perlekehkan Al-Quran dan Rasullah..
pehhh!

dalam hati aku rase..
minah cina ni mesti ade minat dengan Islam kite yang indah ni..
tapi dek kerana perbuatan remaja2 melayu kite sekarang..
die boleh hilang minat kepade Islam..
tak berdose ke orang2 yang membuat orang minat kepade Islam hilang minat kepade Islam?!!!
dose kan..
hmmmm..

aku terbace artikal tu pon rase sayu jugak la..

and..

pade pendapat aku..
orang yang bukan Islam ni..berminat dgn Islam sebenarnye..tapi..
disebabkan akhlak,tingkah laku orang Islam sekarang..
buat diorang hilang minat!

sedangkan Islam yang sebenar nye indah kan??




haaaaa...
jadi aku nak nasihat diri sendiri dan semua umat Islam supaya amalkan la Islam yang SEBENAR!!
please!!
ok?

fikir2 la..dan
Selamat beramal!

Saturday, March 19, 2011

keindahan bersama keluarga!

bestnye dapat balik rumah dowh!!!!!!!!!

dalam kepenatan ade kegembiraan bile tengok muke mak bapak kite kan..dapat pahala lagi tu bile tengok muke diorang..kalau tengok muka aku dapat pahala gak..tapi kena jadi anak aku!
yang bestnye kali ni,aku balik je ade 2 benda yang menarik la yang aku da tempuhi..

first2..datuk dan nenek aku nak bertolak ke umrah..belum sempat aku menapak kat jordan tu..atok ngan nenek aku da lepak2 lu kat sane..ade cemburu dalam sanubariku!


ni die gmbr2 yang aku ambik..tengok la..pada sesiape yang minat tengok muke aku..sori la..muke aku tak de.


ni time my grandparent nak naik bus pegi klia..bus pink tuuu~

ni da sampai kt klia..atok aku baju putih ,tak kan yang pakai belang2 tu kot..nenek aku pakai purple..

best kan jadi diorang..da tak payah pikir ape2 lagi..melancong je..dan BERIBADAT je..aku nanti da tua2 aku nak bawak isteri aku yang da tua jugak tu pegi melancong la...anak2 tinggal!kacau daun je nanti!

And..

2nd event ialah..

Berfutsal..

lepas balik dari klia..besok nye..busu aku pon ajak la anak2 buah nye dan akak2nye dan abang2nye maen futsal..aku pon join je..macam karenah dowh!

busu aku yang pakai baju Malaysia tu..kasot die same cam aku punye..tapi aku lagi power!

 player sume bawah 18 tahun except abah aku,aku,busu aku,mak aku,mak lang aku,mak ngah aku!


hensem nye budak tu!

 cooling down~

 lampu takde..mentol pecah kena tendang ngan aku..

 kaum ibu sedang kepenatan lepas beraksi!

eh!baby pon ade la!

haaaaaa~

tu la aktiviti kekeluargaan aku!

best oooo~

aku rase sangat bertuah dapat family cam ni..
dan aku rase korang juga akn rase bertuah dengan keluarga masing2 kan..

ape lagi..pegi la enjoy ngan family korang!!!

choooow~

Tuesday, March 15, 2011

eh come on la bro!




'kelas kite akan mengadakan lawatan sambil belajar ke sunway lagoon anak2!'

"cikgu saya tak nak pegi!saya alergic dengan air!"
"cikgu saya tak nak pegi jugak!saya cagu!"
"cikgu saya tak nak pegi!cipan saya cirit birit!"

tu alasan yang biase aku dengar la dalam hidup aku bile ade benda yang melibatkan penglibatan sume orang..
alaaaaa..
memang la benda tu tak de la best mane pon..tapi fikir la jugak hati kengkawan..
pegi la lepak2 ngan kawan2 korang..
ini..
bile ade program je..tyme tu la keluar alergic dengan air ko..padahal aku tengok ko sebelum ni relax je..
aku rase kalau 10 minit tu paling cepat la penah ko mandi..biase boleh cecah setengah jam kot..entah ape die buat dalam tandas tu..


cobe la kaum2 yang tibe2 keluar alergic ni..tibe2 cipan die cirit birit lak tyme tu..pegi la rapatkan silaturrahim dengan kengkawan ko tu..tak payah nak terperuk je dalam bilik tu..keluar la..pegi enjoy2..

alaaaa..apela sangat..bukan ade efek pon kat korang..bukannya boleh ubah muke korang jadi tak hensem kot..even korang memang tak hensem..

tapi kan..
kalau kawan2 ko ajak pegi ngintai perempuan ke..tak payah la ko pegi ikot..ikot keadaan la..kalau benda tu tak melibatkan bnda yang maksiat..kalau boleh join la..

lagi satu..
bile korang tak join kan..kawan2 ko pikir ape..mesti diorang sdeyh..da plan baek2..tibe2 korang tak nak join...sdeyh gak la kot..korang tak rase laen macam ke..tak rase kawan2 sakit hati ke dengan ko..kalau aku kan..sumpah aku sdeyh..rase mcam nak letak ko kat tayar jentolak sawah je dowh!kalau aku..tak tau la kalau kawan2 ko tak de perasaan..sume buat tak tau je..ko ade ke tak de same je..tak efek pon..bile ko cakap tak nak pegi,

"eh lantak ko la nak pegi ke tak..hidop ko bukan hidop aku"

kalau ko ade kawan2 cam tu takpe la..tak kesah..

*p/s:    sape terase maaf la..

k kengkawan..chowwww...

Friday, March 11, 2011

kawen awal..





hmmmmmmmmm..

ramai kan hari ini nak kawen awal..
ade la diorang sebab tersendiri..
ade yang kawen umor 20 la 21 la..ade yang 19 tahun da kawen..
ape yang best nye..memang best pon!

pade pendapat aku kan..kawen awal mmg tak de masalah nye bagi orang yang mampu..
kan bagos dari pade tunggu lame2..kan..
alang2 da ade rezeki,kawen je la..
sape tak suke kawen bai!lagi2 kawen dengan wanita pilihan sendiri yang kita pikir die la yang paling lawa la.
kalau jessica alba datang usya kita pon kita tolak la..still nak yang kita 'punya' tu..
lagi satu..
benda yang kita buat dengan si dia sume jadi berkat dan halal..memang best la..paham2 je la kan..
tak payah la nak sembunyi2 kat belakang tandas petronas la,cuak2 kat dalam hotel rm10..kan?
haaaaa..
kan best!aku pon nak bai!


tapi..

kena ade duit and perancangan..
tak boley la nak maen gedah je..senang2 je nak amek anak orang macam tu..ingat hamster ke!
tak boley la da kawen nanti pakse bini pegi jual tisu kat jejantas..
kena merancang dulu..
kawen bukan benda maen2 la..ini punye benda sampai mati taw..
kena jage rumah tangge baik2..
kalau tak boley lagi..tak sedia lagi nak bimbing isteri(s) dan anak2..tak payah nak gatal2 pegi meminang anak gadis orang!
nanti bapak dye tanye rukun iman..ade ko sebat rukun negare nanti..
kan 1 hal..
kalau yang masih belaja tu..tak salah nak kawen..mungkin boleh jadi peransang kita nak blaja kan..tapi kena pandai ator hidup la..kalau agak2 tak boley nak beranak pinak..tak payah la pegi buat anak..pandai2 la timing sendiri kan..kalau suami isteri rase rase da boleh ade anak..pegila buat anak dengan hati yang terbuka..tak de sape nak kacau korang..setle!

lagi satu kene le tengok perempuan tu da sedia ke belom..agak2 masak macam kat hotel 5 bintang,baju raya pon boley jahit sendiri boley la..
ini..
kalau masak ikan pon jadi mcam cencalok,baek tak payah..tunggu dulu sampai si dia tu bersedia nak berbakti kepade suaminya yang tercinta dan anak2 jangan lupa..


ok..kalau aku pon nak kawen awal..tapi keadaan tak mengizinkan..terpakse tunggu lame sikit..duit tak de dowh!


ape2 hal..rujuk mak bapak kite dulu la..kalau lampu ijau..kite pegi gegar rumah si dia yang bertuah!

k?
Assalamualaikum..

Thursday, March 10, 2011

bile harapan tak menjadi nyata..

harapan??
sume orang ade harapan dowh..
ade orang yang harapn die tak la tinggi sangat..
ala kadar sudah le..
contoh nye..nk dapat kete kan..janji kete..
tak kire la kete cam ne pon..even kete tu macam kete jual ikan ke..kete separuh karat ke..kete tu macam jentolak kat sawah ke..
asal kan kete sudah cukup kan..ala kadar..biar sederhana tapi meriah..

dan ade orang tu harapan die tinggi gile la..
bak pepatah orang puteh..aim for the moon..if you miss,you will fall among the star..




macam contoh kan..ade orang target nak dapat makwe cun macam megan fox,preity zinta la..
setakat perempuan malaysia die tak pandang kan..tapi muke sendiri macam joystick ps 2..

tak salah dowh nak berharap tinggi2 ke..rendah2 ke..
tapi biar la beragak agak sikit..tak payah le nak ngarot2 sangat..ala kadar suda..nak megan fox je..pehhhh!megan fox tu!!brad pitt usya pon tak dapat!ni kan muke yang stok bus stop kan..adeyh!!

dah berharap tinggi satu hal..
bile harapan tu tak menjadi nyata..




haaaaa..
start la nak frust menonggeng!tidor pon tonggeng je anus tu..adeyh!!
lekz suda.. 
ade yang siap bujang sampai tue..
tanye asal tak kawen2 lagi..

"Nak,pakcik dulu usya jennifer anniston.tak dapat..tom cruise potong line"

kan!
dah baik otak tu ok..
dah jadi pulak short wire kat otak tu..

dah tu..kalau harapan tak jadi nyata mcm mane..

cam ni..

tenang aje..kalau tak dapat hari ni ke..mungkin rezeki kite kat tempat laen..
kalau preity zinta tak nak..mungkin satu hari nanti,kareena kapoor usya kite..
kalau kite berharap nak kawen dengan orang yang kite dah pilih..tengok2 tak jadi kan..
mungkin ade yang lagi baek untok kite..tak payah la nak pegi terjun bangunan la..nak toreh muke dengan chainsaw la..tak payah..dah ok2 muke mcm hrithik roshan..nanti jadi macam badak sumbu hilang idong..haaa..kan da rugi..sabor2.

Kalau kita berdoa,tapi tak dapat..ade la something tak kena dengan kite..
mungkin jugak Dia nak kite bersabor..Ade hikmah di sebalik kejadian..

fikir la sebelum membuat harapan..agak2 benda tu tak mustahil nak dapat..baru la kite boley jadi kan target..mungkin susah sikit..tapi usaha la kan..baru boley capai..tak de benda yang mustahil dengan bantuan Allah..

ok?

chowww!

Tuesday, March 8, 2011

care2 memikat wanita..

  • Hensem ke muke cam wafle ke tak penting!!!
  • Jangan la over dress up..konon moden la!
  • Gaya jln jgn le kengkang je..
  • Kena ade sense of humor la..tapi jgn jadi lelaki yang menggelikan!
  • rambot kena baik punye.
  • jgn buat bnde yang jijik..contoh nye ,korek idong,garu ketiak,picit jerawat,kentut kuat2,garu anus tanpa segan silu.
  • pakai deodoran..jgn bau mcm kentut cipan.
  • target banyak2..tapi pilih yang terbaik la nanti..
  • jangan macam orang kampong bajet bandar..
  • tak payah nak bajet encem kalau muke mcm laptop pecah..
  • kalau da tak boley buat ape2..suroh mak cari kan jodoh..


Saturday, March 5, 2011

yuhoooo...kembali~

hahahaha..!!!(suara ganaz)




da tibe da mase aku balik ke kiam(kolej idris al marbawi) yang terindah!

setelah menghadapi segala dugaan mase coti..

dose berkati kati..eisy3..

bile le nk insaf dari wat benda yang tak baek ek?

NAK BALIK KOLEJ IKHLAS KE TAK IKHLAS!!


aku ikhlas dowh!

dpt jmpe member aku yang otak nye seangkatan dgn aku ni..

ade yang suke maen bakar ketiak le,ade yang suka touching le,ade yang di jadikan 'bahan' la!

mungkin rumah lagi besh!

tapi kolej ape kurang nye..


even takde katil seempuk badan beruang kutub termakan ikan paus..



tapi ade kengkawan yang extremely gigal la..


selamat dpt yang seotak dgn aku..

syukor2..

ape2 hal..

hidop kene enjoy..

biar sederhana tapi meriah!

biar kene langgar, jgn melanggar!

biar nasi jadi bubur,jgn nanti lapar dlm kubur!

biar katak bawah tempurung,jgn mke kite mcm tempurung..

chowwwww!!

Friday, March 4, 2011

ko jangan nak lari!!!!!!!

peh tadi aku gile2 punye cuak siot!!!

cuak campor dgn bengang!!!!!!!!!


cite dia mcm ni..



aku tadi bawak la kete kancil kesayangan aku tu nak pegi beli tiket..
sambil dengar lagu yang keluar kat hitz.fm kan..da la jalan jem..
traffic light pon cam siot..
nak tak nak je hijau..
kalau aku korek hidong..
tak sempat nak keluar kan jari da merah balik..
itu satu hal..

yang aku nak cite ni.. 
pasal eksiden yang jadi kat aku tadi..

bile da tibe giliran aku jalan..
aku pon jalan la..
tak kan nak korek idong lagi..kn?
aku pon jalan la kat lorong aku..
dan kt depan tu ade la selekoh tajam..

jalan tu ade dua lorong la..

aku pon ikot la jalan aku..
tapi yang malang tok aku..

ADA PAKCIK BAS NI..
DIA PEGI MAKAN JALAN AKU..
DAN MENGHENTAM KETE KANCIL AKU NI!!!!!

peh!!!

korang tau..
macam nak terbalik siot kete aku..
bergegar macam gempa bumi oooO!!
sumpah aku da fikir kete aku nak terbalik.
dah mengucap da aku time tu..

ALHAMDULILLAH!!

tak terbalik..

then..
jalan depan sikit..
aku stop, pakcik bas tu pon stop..

yang tak boleh blah nye..
pakcik tu dengan selamba itik dia je ckp cam ni..

"TUNGGU PAKCIK DEPAN TU..KAU JANGAN NAK LARI!!!"

wey!!!

sumpah aku pelik!

JGN NAK LARI??

asal lak!

kn?

aku ke yang gadak bas dia..

aduh macam2..

dah tu aku pegi la tempat bas dia tu..

and you know!

DIA TAK ADE!!!


and..

nak tanye korang..

SAPE YANG NAK LARI???

aduhai...

sabor je aku ni...

selamat hati aku ni ade la baik jgk..

hmmmm..

kesian kancil aku..da patah side mirror..kemek kat depan dia..bdn dia da calar2!!!

k la korang sume..
aku chow lu!




AKU TRAUMA NI!!!





Monday, February 28, 2011

apabila dah bosan..




apabila dah bosan..tengok cicak pon mcm dinosor dulu kala..

apabila dah bosan..tengok muka sendiri pon tak de selera..

apabila dah bosan..tengok ketiak pon mcm nak bakar..

apabila dah bosan..tengok facebook pon mcm nak termuntah..

apabila dah bosan..tengok semut pon mcm gula gula..

apabila dah bosan..tengok awek mcm abu bakar ela..

apabila dah bosan..tengok ulat gonggok pon mcm nak bela..

apabila dah bosan..tengok jari kne kokak lipan pon mcm takda apa apa..

apabila dah bosan..tengok kura kura pon nampk mcm cinderelela..

apabila dah bosan..aku pon da tak tau la!


Wednesday, February 23, 2011

Sakaratul maut!!



fuhhhhh!!terase gila la tadi tyme dlm kelas arab...cerita dia cm ni..

aku ade kelas arab tadi..dan terselit selit la tazkirah dari ustaz aku tu..dan tajuk tazkirah tu..


Sakaratul Maut!!

Ustaz tu ckp..time sakaratul maut..first2 sekali..

1.Akan kelihatan malaikat seluas mata memandang..

Orang yang mendekati ajal nye akan dapat melihat sekumpulan malaikat seluas mata memandang..lepas tu..bila ajal btol2 da sampai..baru la malaikat izrail akan turun di atas kepale orang tersebut..jika hamba Allah tu soleh..semua malaikat tersebut akan senyum je..maka gembira la si manusia tu..tapi..kalau jahat tahap dewa..faham2 la kn..dan..jika manusia tu baik..malaikat izrail akan mencerita kan perihal gembira ..sbb tu la ade orang yang nk meninggal..senyum je..dan jika jahat..akan jadi yg sebaliknya..


2.Syaitan mendekati..

Ketika itu lah..syaitan akan menghampiri manusia tersebut..syaitan itu merupakan syaitan yang mengikuti manusia itu sejak lahirnya..dia akan menggoda manusia itu untuk sepanjang hidupnya hingga la saat sakaratul maut..Syaitan tersebut akan menyerupai orang yg dikasihi(telah meninggal) manusia tersebut dan akan berkata:

"matilah kamoo dlm kristian,mati lah kamuu dalam agame lain!!Islam tidak benar!!"

Maka..jika manusia itu tergoda!!emm..paham2 la!



3.Saat nyawa ditarik

Ade dua cara untuk nyawa ditarik..
untuk manusia baik:

-Malaikat Izrail akan berkata:Keluar lah roh yang diredhai Allah..Sesungguhnya Allah redha kepada mu..

-Maka..keluar lah roh itu bak sabda Rasullah..ibarat air yang keluar dari gelas..

Untuk manusia yang buruk akhlaknya:

-Malaikat Izrail akan berkata:Keluarlah kau roh yang dimurkai Allah!!!Sesungguhnya Allah murka kepade mu!!!

-Dan mesti la roh tu tak nak keluar!!dan berlari lari dalam badan manusia tersebut!!dan..Rasullah ade bersabda..maka roh itu kan direntap dengan sekali rentapan!!!dan putuslah urat2 dan kejang lah otot manusia tersebut!!!


tazkirah ni la yang buat aku terase!
Insaf giler la aku time tu!!!!!!

hmmmm..


Harap2 korang nanti insafla bila terbace ke post ni..k?

chooowww!!